Hei, jeg er Åse, velkommen til livoglære.no!
Jeg er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo og har i hele min karriere arbeidet med opplysning, inspirasjon og kursvirksomhet mot vanlige folk.
Jeg ønsker å hjelpe deg med svar på dine spørsmål og ved å gi deg inspirasjon og nyttige tips gjennom bloggen.
Du kan stole på mine svar og råd. Jeg følger norske helsemyndigheter sine retningslinjer om kosthold og helse, men jeg prøver å omsette dem til lett forståelige og skreddersydde råd til den enkelte. Sånn at du får nytte av det i hverdagen din.
Så, hvis du har et problem, eller et spørsmål du lenge har lurt på, er det bare å klikke deg inn på «Spør ernæringsfysiologen», så får du et personlig og konfidensielt svar fra meg i løpet av ett virkedøgn.
Det er ikke alltid lett å vite hva man skal tro omkring mat og helse i dag. Det er så mange som utgir seg for å være ernæringseksperter uten å være det. Derfor blir det gitt mange råd som ikke er basert på den nyeste forskningen og det vi vet i dag.
Min tittel ernæringsfysiolog er en såkalt «beskyttet tittel», som garanterer deg at jeg har en medisinsk basert utdanning, og at jeg gir råd som er til å stole på.
Jeg har i tillegg høy og lang kompetanse innenfor mat- og helseformidling, og sørger for å oppdatere meg i de rette fagmiljøene dersom jeg er i tvil om noe. Jeg har et stort kontaktnett innenfor det ernæringsmedisinske miljøet i Norge.
Så, du kan stole på mine svar og mine råd.
Som en ekstra «garanti» vil jeg nevne at jeg i løpet av de siste 20-30 år har vært forfatter av de fleste lærebøker om ernæring og de kokebøker som har vært brukt i norsk grunnskole og videregående skole. Blant annet har jeg både vært prosjektleder og forfatter av læreverket «Kokeboka mi» for skolefaget Mat og helse på mellomtrinn og ungdomstrinn. Dette læreverket dekker alle kompetansemål for faget, og er «markedsleder» i grunnskolen i dag.
Med noen enkle «triks», kan kostholdet bidra til å lindre symptomer, bedre funksjoner, gi overskudd og gjøre hverdagen lettere. I tillegg kan ganske små justeringer i kostholdet forebygge livsstilssykdommer på sikt.
I dag er det mange som kutter ut viktige matvarer på grunn av allergier, sykdom eller intoleranse. Ofte kuttes det unødvendig mange matvarer. Jeg ønsker at alle skal kunne oppleve matglede og kunne spise variert selv om det er enkelte ting de må unngå. Særlig barn og ungdom. Her vil jeg gjerne hjelpe!
Dersom du ønsker det, kan jeg påta meg å holde kurs og foredrag i bedrifter, foreninger og organisasjoner. Da skreddersyr jeg et opplegg som for eksempel er kombinasjoner mellom lett forståelig teori, demonstrasjoner, morsomme gruppeoppgaver og enkel matlaging. Alt tilpasset alder og eventuell ernæringsrelatert diagnose.
Av tilbakemeldingene jeg har fått oppigjennom, er min evne til å snakke og skrive lett, enkelt og forståelig. Jeg liker å la matglede og livskvalitet være en rød tråd gjennom alt jeg gjør. Så, jeg er ingen streng «fag-nerd», men en person som erkjenner at gleden over god mat er noe av det viktigste i livet. Og jeg mener at mine råd om hvordan man bør forandre eller justere kostholdet i hverdagen skal det være mulig å lykkes med – og å leve godt med.
Velkommen til min matverden! Vennlig hilsen Åse