Er du ung kvinne eller gravid? Kos deg med brunost på brødskiver, knekkebrød og vafler! Det har nettopp nå vist seg at kostholdet gir for lite jod, og at brunost kan rette på dette, da den er en god jod-kilde. Nasjonalt råd for ernæring har publisert en ny rapport om «Risiko for jodmangel i Norge».Rapporten viser at nordmenn får i seg altfor lite jod, og inntaket er spesielt lavt blant unge kvinner og gravide.
«Den nye rapporten identifiserer et akutt behov for tiltak for å sikre adekvat inntak av jod», skriver Nasjonalt råd for ernæring i en pressemelding.
Jod er et næringsstoff som helt nødvendig for normal produksjon av skjoldbrusk-hormonene tyroksin og trijod-tyronin. Disse hormonene er sentrale for energiomsetningen og for utviklingen av hjernen og nervesystemet. I det norske kostholdet er de viktigste kildene for jod melk, yoghurt, mager fisk, egg og brunost.
Før var brunosten tilsatt jern og derfor en god jernkilde, men nå er det ikke lenger lov å berike matvarer med jern, bortsett fra barnemat. Så brunosten er ikke lenger en jernkilde. Det har vært mye snakk om at brunosten inneholder masse sukker og mettet fett, noe som gjør at man styrer unna. Men nå får brunost en renessanse som veldig viktig jod-kilde!